Als een man verdriet heeft:
omgaan met tegenslag en rouw
‘Kom op joh!’ ‘Sterk zijn!’ Veel mannen leerden al jong dat ze zich groot moesten houden. Tranen slik je in, problemen los je zelf op. Die lessen blijven hangen, ook als je al lang en breed volwassen bent. Tim Overdiek en Wim van Lent willen mannen aanmoedigen om pijn en verdriet toe te laten en te delen.
Het klinkt misschien een tikje ouderwets: ‘mannen zijn binnenvetters, vrouwen zijn praters’. Er zijn natuurlijk ook mannen die gemakkelijk praten, en vrouwen die dat níet doen. Maar Tim Overdiek en Wim van Lent maken beiden dagelijks in hun therapiepraktijk mee dat mannen in het algemeen een vergelijkbare manier hebben van omgaan met verdriet. Bovendien hebben de twee therapeuten er persoonlijk ruime ervaring mee. Tim bijvoorbeeld, voormalig NOS-journalist, verloor tien jaar geleden zijn vrouw bij een ongeluk. Met andere woorden: ze weten waar ze het over hebben in hun boek ‘Als de man verliest’.
Toegeven aan verdriet
Voor een man is verdriet ‘een uitwedstrijd’, zeggen ze. Inderdaad, weer een sportterm: ook de titel van het boek is niet toevallig gekozen. Volgens Overdiek en Van Lent bekijken mannen problemen vaak als een wedstrijd: je moet ze snel oplossen, anders verlies je ervan. Terwijl je het verdriet, of de rouw, beter kunt laten ‘winnen’: geef je je eraan over, dan kun je het verwerken. De enige route die je op termijn wat oplevert, is recht erdoorheen. Kies je omwegen, dan is de kans groot dat ‘de pijn je later opzoekt’.
Praten
Meer dan vrouwen, zijn mannen geneigd om op hun eigen eilandje te gaan zitten wanneer ze verdriet hebben. Ze vinden dat ze het zelf moeten oplossen, zich ‘vermannen’, of het lukt gewoon niet om het te delen. Maar juist praten helpt, betogen de schrijvers. Met partners, vrienden, familie, kinderen. Tim en Wim hebben allebei een mannengroep – en ja, sommige mannen reageren daar giechelig op. Maar het kan een fijne plek zijn om te praten, niet alleen over wat je dwarszit, maar ook over je jeugd, het gezin waar je vandaan komt en de dingen die je blij maken, zoals sport, film of muziek.
Afleiding en confrontatie
De een zoekt afleiding bij verdriet, de ander is geneigd de dekens over zijn hoofd te trekken en zichzelf onder te dompelen in het gevoel. Verlies of ander verdriet verwerken doe je door heen en weer te springen tussen die twee. Te veel van het een of het ander is niet goed, het moet een wisselwerking zijn. Loop er niet voor weg, maar verdwijn er ook niet in, dan loop je vast.
Ken je vader, ken jezelf
De manier waarop je als man omgaat met gevoelens, heeft vaak veel te maken met het voorbeeld dat je van je vader hebt gehad. Daarom is het goed te reflecteren op jullie band, en hem als volwassene beter te leren kennen (ook als hij er niet meer is). Wie is of was hij? Wat heb je van hem geleerd, in welke opzichten lijk je op hem? Neem je hem nog iets kwalijk? Leer van jullie overeenkomsten, zeggen Overdiek en Van Lent: hoe bewuster je je daarvan bent, hoe makkelijker het is om het zelf anders te doen, bijvoorbeeld met je eigen zoons.
Verder lezen?
‘Als de man verliest – omgaan met tegenslag, verdriet en rouw.’ Tim Overdiek en Wim van Lent, uitgeverij Balans (2019).